دسامبر 23, 2024

اخبار فارکس، نفت، طلا و کریپتوکارنسی

آخرین اخبار فارکس، نفت، طلا و کریپتوکارنسی

سازمان ناتو (NATO) چیست و چه تاثیری بر بازار فارکس دارد؟

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (NATO) اتحادی نظامی است که بین ۳۲ کشور بسته شده است. ۳۰ کشور از اروپا و ۲ کشور ایالات متحده و کانادا پس از جنگ جهانی دوم تصمیم گرفتند تا با هم توافق و از درگیری‌های غیر قابل پیش بینی جلوگیری کنند. از آن جایی که ناتو به صورت مستقیم با جنگ و درگیری‌های بین المللی در ارتباط است؛ هر گونه تصمیم این سازمان می‌تواند بر بازار فارکس اثر بگذارد. در این مقاله ابتدا با سازمان ناتو آشنا می‌شویم و پس از آن به بررسی تأثیرات این سازمان بر بازار فارکس می‌پردازیم.

سازمان ناتو (NATO) چیست؟

سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به اختصار ناتو به مجموعه‌ای از کشورها گفته می‌شود که پس از جنگ جهانی دوم گرد هم آمدند تا برای برقراری امنیت در سطح جهان تصمیم بگیرند. خسارات ناشی از جنگ جهانی دوم به حدی بود که بحران بزرگی از نظر اقتصادی در سرتاسر دنیا به وجود آورد. برای جلوگیری از پیش آمدن چنین جنگ‌هایی آمریکا و کانادا با ۳۰ کشور اروپایی به توافق رسیدند تا نیروهای نظامی خود را متحد کنند و در برابر هر گونه تحرک نظامی پاسخ کوبنده‌ای بدهند.

سازمان ناتو به صورت منظم جلساتی را تشکیل می‌دهند تا وضعیت امنیتی و سیاسی میان کشورها را بررسی کنند. در صورت بروز هر گونه مشکل بین المللی اعضا در این جلسات تصمیم می‌گیرند که چگونه واکنش نشان دهند. در صورتی که علاقه مندید تا تاریخ دقیق جلسات سازمان ناتو را پیدا کنید، تقویم اقتصادی فارکس را دنبال کنید.

مفاد اصلی پیمان ناتو

مهم‌ترین مفاد حاضر در پیمان ناتو شامل مواردی می‌شود که حمله نظامی علیه یک یا چند کشور عضو ناتو به معنای حمله به تمامی کشورها بوده است و در نتیجه کلیه نیروهای نظامی ناتو می‌توانند برای مقابله در جنگ شرکت کنند.

در بند ۱۰ این پیمان نیز آمده است که درهای ناتو به روی تمامی کشورهای اروپایی باز است و برخلاف اسمش تنها منحصر به کشورهای حوزه اقیانوس اطلس نیست. در نتیجه این بند، کشورهای مونته نگرو در سال ۲۰۱۷، مقدونیه شمالی در ۲۰۲۰، فنلاند در ۲۰۲۳ و سوئد در ۲۰۲۴ وارد پیمان ناتو شدند تا امنیت نظامی کشورشان را تأمین کنند.

عملیات‌های مهم سازمان ناتو در طول تاریخ

سازمان ناتو پس از جنگ جهانی دوم به وجود آمد، اما بلافاصله جنگ سرد میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی آغاز شد که دیگر در این دوره اسلحه و مداخله نظامی مستقیم وجود نداشت. این مسئله باعث شد تا مدت‌ها ناتو بدون کارکرد باقی بماند؛ اما پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی، اولین مداخله‌های نظامی این سازمان آغاز شد که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

عملیات گارد لنگر و آس در جنوب شرقی ترکیه

حمله عراق به کویت بهانه‌ای دست نیروهای ناتو داد تا اولین ورود خود به خاورمیانه را با گارد لنگر و آس در عراق آغاز کنند. پهبادهای ناتو وارد عراق شدند تا مرزهای جنوب شرقی ترکیه را به صورت کامل پوشش دهند و برای هر گونه واکنش در شرایط جنگی آماده باشند.

مداخله در بوسنی و هرزگوین

پس از شروع درگیری‌های داخلی در شوروی و تجزیه یوگسلاوی، جنگ داخلی در میان مسلمان صربستانی و بوسنی شکل گرفت. هر کدام از کشورها خواستار استقلال خود بودند و بر سر مرز هیچ توافقی نداشتند. وخامت اوضاع به حدی بود که سازمان ملل جلسه‌ای تشکیل داد و در طی آن قطعنامه ۸۱۶ شورای امنیت صادر شد. این قطعنامه منطقه بوسنی را برای هر گونه هواپیمای نظامی پرواز ممنوع کرده بود و امنیت این کشور بر عهده نیروهای سازمان ملل قرار گرفت.

طولی نکشید که ناتو این قطعنامه را نقض کرد و با عملیات شارپ گارد به مراکز تسلیحاتی یوگسلاوی حمله کرد. در طی این حمله‌ها چهار هواپیمای صرب‌های بوسنی نیز مورد حمله قرار گرفتند. پس از آن یک پایگاه فرمانده نظامی صرب‌های بوسنی هدف حملات ناتو قرار گرفت که در تلافی ۱۵۰ پرسنل سازمان ملل را صرب‌ها گروگان گرفتند و یک کشتی دریایی انگلیسی را نیز در دریا غرق کردند.

جنگ کوزوو

یکی از شدیدترین جنگ‌های ناتو در چند دهه اخیر برای سرکوب جدایی طلبان آلبانی انجام شد که توسط صرب‌ها رهبری می‌شدند. در ابتدا مذاکرات اولیه برای پایان دادن به قتل و جنایات این گروه انجام شد؛ اما این عملیات با شکست مواجه شد. پس از آن، ناتو برای مقابله با جدایی طلبان وارد صحنه شد و نیروهای نظامی خود را به آلبانی فرستاد.

نیروهای ناتو سعی کردند تا کمک‌های بشر دوستانه را به دست پناهندگان کوزوو برسانند؛ اما در عین حال با تلفات غیر نظامی بسیاری که ایجاد کردند، به شدت مورد انتقاد قرار گرفتند. این جنگ با بمباران مناطق بسیاری ادامه داشت و کشورهای عضو ناتو تلاش داشتند تا الزام شورای امنیت را برای ادامه حملات بگیرند؛ اما در سوی دیگر، روسیه و چین قطعنامه‌ها را وتو می‌کردند و درخواست داشتند تا این جنایت جنگی به پایان برسد. سرانجام در تاریخ ۳ ژوئن ۱۹۹۹، مفاد طرح صلح پذیرفته شد و جنگ پایان یافت.

جنگ افغانستان

حملات ۱۱ سپتامر به برج‌های دو قلو آمریکا بهانه‌ای به دست سران ناتو داد تا برای اولین بار از ماده دفاع جمعی خود استفاده کنند. طبق این ماده هر کشوری به یکی از کشورهای عضو ناتو حمله کند؛ تمامی کشورهای عضو ناتو برای دفاع به پا می‌خیزند. با استناد به این ماده، نیروهای ناتو فرماندهی عملیات حمله به افغانستان را بر عهده گرفتند تا از گسترش تروریسم در سراسر جهان جلوگیری کنند.

از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱، نیروهای ناتو در افغانستان مشغول سرکوب طالبان و نیروهای القاعده بودند تا حکومت افغانستان به صورت یک پارچه در اختیار مردم آن قرار گیرد و نیروهای نظامی خرابکار توانایی رشد و گسترش در این منطقه را نداشته باشند. در این ۲۰ سال تلاش‌های بسیاری برای از بین بردن کامل طالبان انجام شد؛ اما در نهایت طالبان با در دست گرفتن اکثر مناطق حساس افغانستان توانستند تا نیروهای آمریکایی را از کشور خود بیرون کنند و حکومت خود را تشکیل دهند.

جنگ لیبی

مداخله نظامی در جنگ داخلی لیبی نیز یکی دیگر از درگیری‌هایی است که ناتو در آن حضور داشته است. در سال ۲۰۱۱، درگیری میان نیروهای معترض و دولت قذافی به بالاترین حد خود رسیده بود. در نهایت شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه ۱۹۷۳ به نیروهای ناتو اجازه داد تا برای ایجاد آتش بس و محافظت از غیر نظامیان وارد لیبی شوند.

درگیری‌ها به خشونت در بالاترین حد خود کشیده شده بود تا این که خبر مرگ سرهنگ قذافی اعلام شد و هواپیماهای ناتو با تمام قدرت نیروهای طرفدار قذافی را به خاک و خون کشیدند. پس از این اتفاق دولت انتقالی حکومت لیبی را به دست گرفت و جایگزین دیکتاتوری سابق شد.

جنگ روسیه و اوکراین

در جنگ میان روسیه و اوکراین نیروهای ناتو به صورت مستقیم دخالتی نداشتند؛ چرا که اوکراین موفق نشده بود تا به صورت رسمی به پیمان آتلانتیک بپیوندد؛ اما به صورت غیر مستقیم کمک‌های نظامی و غیر نظامی بسیاری به اوکراین ارسال می‌شد. از سوی دیگر، کشورهای عضو ناتو تحریم‌های سنگینی را علیه روسیه اعمال کردند تا به نوعی از پیش روی این کشور در خاک اوکراین جلوگیری کنند.

جنگ میان روسیه و اوکراین بر سر یک مناقشه قدیمی بین این دو کشور بود؛ اما در نهایت به چالش بزرگ بین المللی تبدیل شد. این جنگ همچنان ادامه دارد و طبق آخرین اخبار، نیروهای اوکراینی توانسته‌اند تا به خاک روسیه نفوذ کنند و چندین سرباز روسی را به اسارت در بیاورند.

تأثیرات سازمان ناتو بر بازار فارکس

هر یک از جنگ‌های نام برده شده در قسمت قبل، تأثیرات عمیقی را بر بازار فارکس گذاشته است. معمولاً بازارهای مالی با آرامش در سراسر دنیا قوت می‌گیرند و مردم برای معامله گری و سرمایه گذاری در شرایط عادی روی به بازارهایی مانند فارکس می‌آورند. در شرایط جنگی، وضعیت به صورت کامل تغییر می‌کند. جریان نقدینگی از بازارهای مالی به سمت خرید دارایی‌های امن مانند طلا و مسکن می‌رود تا از کاهش ارزش دارایی جلوگیری شود. جریان خروج نقدینگی از بروکرهای فارکس در این برهه کاملاً مشهود است.

بهترین شرایط برای معامله گری و سرمایه گذاری در بازار فارکس زمان صلح است. سازمان ناتو با هر مداخله نظامی یا شرکت در جنگ‌های مختلف، این شرایط صلح را در دنیا از بین می‌برد و باعث ایجاد نوسان در بازار می‌شود. این جنگ‌ها با هزینه‌های زیادی که به هر دو طرف تحمیل می‌کنند؛ باعث می‌شوند تا اقتصاد کلان نیز درگیر شود و تأثیر مستقیم آن بر روی بازار فارکس مشاهده شود.

برای مثال، پس از حمله روسیه به اوکراین بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکا روسیه را تحریم کردند و در همین کشمکش‌ها در مدت کوتاهی ارزش روبل به شدت کاهش یافت. در مقابل، روسیه با تحریم صادرات گاز به اروپا موجی از وحشت را در میان اروپاییان به راه انداخت. ادامه دار شدن این جنگ با مداخله‌های ناتو شرایط را بدتر کرد و نا آرامی‌ها در بازار فارکس تشدید شد.

نتیجه گیری

سازمان ناتو در بازار فارکس با ایجاد یا مداخله در درگیری‌های بین المللی نوسانات بسیاری ایجاد می‌کند. این نوسانات می‌تواند برای برخی از معامله گران خوشایند باشد؛ چرا که تنها به سود شخصی خود توجه می‌کنند؛ اما در بلند مدت با تشدید جو نا آرام بین المللی و عدم ثبات برای صادرات و واردات کالاها، صنایع به خواب زمستانی می‌روند و اقتصاد کشورها به شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرد. اگر درگیر این موضوع هستید که چگونه با موج سواری بر این اخبار از بازار فارکس سود بگیرید؛ بهتر است تا سری به مدرسه فارکس بزنید.

منبع: https://iranbroker.net/